De Wet DBA: Alles wat je moet weten als organisatie
Als organisatie kan het inhuren van zelfstandige professionals (zzp’ers) een waardevolle aanvulling zijn op het personeelsbestand. Om naheffingen en juridische problemen te voorkomen is het belangrijk om de Wet DBA op de juiste wijze toe te passen. Zeker gezien de actieve handhaving daarop per januari 2025. Met deze gids helpen we je om deze wetgeving beter te begrijpen en helderheid te krijgen over wat dit voor jouw organisatie betekent.

Wat is de Wet DBA en waarom is deze ingevoerd?
De Wet DBA werd ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Voor 2016 werkten veel zelfstandigen met een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), maar die bood niet genoeg bescherming tegen misbruik. De Wet DBA introduceerde modelovereenkomsten om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie. Wil je meer weten over de achtergrond en het doel van de Wet DBA? Lees ons uitgebreide artikel over de invoering van de Wet DBA.
Hoe werkt de Wet DBA in de praktijk?
Een belangrijk onderdeel om schijnzelfstandigheid te voorkomen is het gebruik van modelovereenkomsten en deze te laten aansluiten op de praktijk. Dit zijn documenten die vooraf door de Belastingdienst zijn goedgekeurd en waarin wordt vastgelegd dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Deze overeenkomsten bieden zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer zekerheid over de arbeidsrelatie.
In september 2024 heeft de Belastingdienst aangegeven geen nieuwe modelovereenkomsten meer goed te keuren. Werken met goedgekeurde modelovereenkomsten zou een schijnveiligheid met zich meebrengen, aangezien de arbeidsrelatie beoordeeld moet worden aan de hand van de daadwerkelijke omstandigheden en niet (alleen) aan de hand van de papieren werkelijkheid. Dat de modelovereenkomsten niet meer worden goedgekeurd zegt niets over de bruikbaarheid van de overeenkomsten.
Wil je weten hoe je een modelovereenkomst goed gebruikt? Lees ons artikel over de praktische toepassing van de Wet DBA.
Wat zijn de risico’s van het niet naleven van de Wet DBA?
Het niet naleven van de Wet DBA kan ernstige gevolgen hebben. Als de Belastingdienst bij controle oordeelt dat een zzp'er eigenlijk als werknemer moet worden gezien, kun je te maken krijgen met forse naheffingen, boetes en zelfs imagoschade. Wil je weten wat de risico’s zijn? Lees ons artikel over de financiële en juridische gevolgen van het niet naleven van de Wet DBA.
Wat zijn de actuele ontwikkelingen rondom de Wet DBA?
Hoewel de Wet DBA nog steeds van kracht is, wordt er gewerkt aan nieuwe regelgeving, zoals de Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR). Deze wet moet nog meer duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie tussen zelfstandigen en opdrachtgevers. Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Lees ons artikel over de actuele ontwikkelingen rondom de Wet DBA en de Wet VBAR.
Veelgestelde vragen over de Wet DBA
Heb je vragen over de Wet DBA? In ons laatste artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over de Wet DBA, zoals: wanneer moet je een modelovereenkomst gebruiken, wat gebeurt er bij een controle door de Belastingdienst, en wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een zzp’er en een werknemer? Lees ons artikel over veelgestelde vragen over de Wet DBA om alle antwoorden te vinden.

Caspar
Jurist