Veelgestelde vragen over de Wet DBA
De Wet DBA heeft sinds de invoering veel vragen opgeroepen bij zowel zelfstandige professionals (zzp’ers) als de organisaties die hen inhuren. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over de Wet DBA, zodat je beter begrijpt wat de regels inhouden en hoe je jouw organisatie kunt voorbereiden op de toekomst.
1. Wat is de Wet DBA precies?
De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) werd ingevoerd in 2016 en verving de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). De wet heeft als doel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan door meer duidelijkheid te bieden over de arbeidsrelatie tussen zelfstandigen en hun opdrachtgevers. De Wet DBA introduceert modelovereenkomsten, waarin de aard van de samenwerking wordt vastgelegd.
Meer weten? Lees ons uitgebreide artikel over de invoering en werking van de Wet DBA.
2. Moet ik als organisatie altijd een modelovereenkomst gebruiken?
Nee, het gebruik van een modelovereenkomst is niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Een modelovereenkomst biedt een goede basis om aan te tonen dat er geen sprake is van een dienstverband. Als je geen modelovereenkomst gebruikt en de Belastingdienst oordeelt dat er wel sprake is van een dienstbetrekking, loop je risico op naheffingen en boetes.
Wil je weten hoe je een modelovereenkomst toepast? Bekijk ons artikel over het gebruik van modelovereenkomsten.
3. Wat gebeurt er als de Belastingdienst oordeelt dat er sprake is van een dienstverband?
Als de Belastingdienst bij controle vaststelt dat een zzp'er in werkelijkheid als werknemer moet worden aangemerkt, kun je als opdrachtgever verplicht worden om alsnog loonheffingen en sociale premies af te dragen over de gehele periode dat de zelfstandige voor je werkte. Dit kan resulteren in aanzienlijke naheffingen. Daarnaast kunnen er boetes worden opgelegd, vooral als er sprake is van kwaadwillendheid (bewust verkeerd gebruik van de regels).
Lees meer over de risico’s en boetes in ons artikel over de gevolgen van het niet naleven van de Wet DBA.
4. Wat is het verschil tussen een zzp’er en een werknemer volgens de Wet DBA?
De Wet DBA kijkt naar verschillende factoren om te bepalen of iemand echt als zelfstandige kan worden beschouwd. De belangrijkste criteria zijn:
- Gezagsverhouding: Is de opdrachtnemer vrij om zijn werk naar eigen inzicht uit te voeren, of ontvangt hij gedetailleerde instructies van de opdrachtgever?
- Inbedding in de organisatie: Voert de opdrachtnemer dezelfde werkzaamheden uit als werknemers, of staat hij duidelijk buiten de reguliere organisatie?
- Ondernemerschap: Draagt de opdrachtnemer zelf de financiële risico’s en is hij verantwoordelijk voor het succesvol afronden van de opdracht?
5. Wanneer begint de Belastingdienst weer met handhaven?
Hoewel de Belastingdienst sinds de invoering van de Wet DBA terughoudend is geweest met handhaving, verandert dit in 2025. Vanaf dan zal de handhaving strenger worden en kunnen bedrijven die de regels overtreden, worden geconfronteerd met naheffingen en boetes. Het is belangrijk om je organisatie nu al voor te bereiden op deze handhaving.
Benieuwd hoe je je kunt voorbereiden op de hervatting van de handhaving? Neem contact op voor juridisch advies over de Wet DBA.
6. Wat verandert er met de Wet VBAR?
De Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties (VBAR) wordt mogelijk de opvolger van de Wet DBA en introduceert strengere criteria voor het inhuren van zelfstandigen. Een belangrijk nieuw element is het rechtsvermoeden van werknemerschap bij een uurtarief onder €32,24. Dit betekent dat de bewijslast bij de opdrachtgever ligt om aan te tonen dat een zzp’er echt zelfstandig werkt.
Lees ook: Wat is de Wet VBAR en waarom is het belangrijk?
7. Wat zijn de belangrijkste tips om te voldoen aan de Wet DBA?
- Gebruik altijd een goedgekeurde modelovereenkomst die past bij de samenwerking.
- Zorg ervoor dat er geen gezagsverhouding is; de zzp'er moet zijn werk zelfstandig kunnen uitvoeren.
- Houd de zzp’er buiten de reguliere organisatie om te voorkomen dat hij of zij dezelfde werkzaamheden uitvoert als werknemers.
- Leg altijd goed vast hoe de afspraken in de praktijk worden uitgevoerd.
Meer weten over de Wet DBA of andere zzp-gerelateerde wetgeving?
Neem contact op met onze juridische experts voor een vrijblijvend adviesgesprek, of bekijk ons artikel over de risico’s van het niet naleven van de Wet DBA.
Monique
Directeur