Wet DBA en Wet VBAR: alles over de inhuur van zelfstandigen

Als organisatie komt er veel kijken bij het inhuren van zelfstandig professionals. Veranderende wet- en regelgeving kan verwarrend zijn, of misschien zelfs afschrikken om zelfstandigen in te huren. Toch is er veel mogelijk. Bij Haert begrijpen we dat jouw focus ligt op het aantrekken van de juiste mensen en het realiseren van maatschappelijke impact. Daarom bieden we ondersteuning om ervoor te zorgen dat jouw inhuurproces niet alleen goed verloopt, maar ook volledig rechtmatig is.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de Wet DBA en Wet VBAR en wat de impact hiervan is voor jouw organisatie.

Wat is de Wet VBAR en waarom is het belangrijk?

De Wet VBAR is een belangrijke stap in het verduidelijken en verbeteren van de regelgeving rond arbeidscontracten in Nederland. Het doel ervan is om arbeidsrelaties beter te kunnen duiden, zodat duidelijker wordt wanneer er sprake is van een medewerker en wanneer er met een ZZP’er gewerkt kan worden. Om hier meer duiding aan te geven is het goed om uit te gaan van het WZOP-model. Hierbij is het zo dat het algemeen ondernemerschap van de zelfstandige de doorslag kan geven in geval van situaties waarin de arbeidsrelatie moeilijk te definiëren is.

Wat is de Wet VBAR en waarom is het belangrijk?

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Timeline

We hebben de belangrijkste veranderingen in de wetgeving rondom inhuur van zelfstandigen voor je op een rij gezet. Vanaf de invoering van de VAR tot aan de toekomstige Wet VBAR. Stap voor stap leggen we je uit welke wijzigingen er zijn geweest en welke impact deze hebben gehad op zowel opdrachtgevers als zzp'ers. Iedere ontwikkeling weten? Download deze uitgebreide timeline waarin alle ontwikkelingen op een rij staan.

2005 - Introductie VAR (Verklaring Arbeidsrelatie)

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) werd onder Balkenende II ingevoerd om meer duidelijkheid te verschaffen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtnemers en opdrachtgevers. Het systeem bleek echter beperkt effectief, aangezien schijnconstructies mogelijk bleven.

Meer weten?

Wil je beter begrijpen hoe de VAR jouw organisatie beïnvloedde en waarom het werd vervangen? Lees ons artikel over de VAR.

2010 - Kritiek op de VAR neemt toe

De VAR stuit op toenemende kritiek, vooral omdat het systeem schijnzelfstandigheid niet goed aanpakt. De behoefte aan een meer sluitende regeling groeit.

2016 - Introductie Wet DBA

De Wet DBA vervangt de VAR en moet via modelovereenkomsten de relatie tussen opdrachtnemer en opdrachtgever verduidelijken. Het doel is om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

2016 - Problemen met de Wet DBA

De Wet DBA zorgt voor onzekerheid, aangezien veel modelovereenkomsten worden afgekeurd. Bedrijven worden huiverig om zzp'ers in te huren en kiezen voor payroll-constructies.

2023 - Opzet Wet VBAR gepresenteerd

Het wetsvoorstel Wet VBAR introduceert nieuwe regels voor het inhuren van zelfstandigen, met criteria zoals werkinstructies en ondernemerschap. Bij een uurtarief onder €32,24 geldt een rechtsvermoeden van werknemerschap.

2025 - Hervatting handhaving Wet DBA

De Belastingdienst hervat in 2025 de handhaving op de Wet DBA en controleert vanaf 1 januari 2025 actief op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat organisaties hun inhuurbeleid zorgvuldig moeten controleren om naheffingen te voorkomen.

Meer weten over de Wet DBA?

Wil je weten hoe de Wet DBA werkt en of jouw organisatie voldoet aan de vereisten? Bekijk onze gids over de Wet DBA.

Compliant inhuren

Wil je er zeker van zijn dat externe inhuur in jouw organisatie compliant is? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij zorgen niet alleen voor krachtige inhuuroplossingen, maar geven ook het beste juridisch advies rondom de inzet van externe professionals. Wil je meer weten over de Wet DBA, het goed toepassen van de Deliveroo-criteria of de stand van zaken rondom toekomstige wetgeving? Laat het ons weten.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de Wet DBA of Wet VBAR? Ontdek hoe deze wet- en regelgeving jouw organisatie beïnvloedt bij het inhuren van zelfstandigen, met heldere antwoorden op de meest gestelde vragen.

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA) is in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid te bestrijden. Dit gebeurt door het gebruik van goedgekeurde modelovereenkomsten, waarmee zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers duidelijkheid krijgen over de aard van hun arbeidsrelatie. De Wet DBA voorkomt dat een opdrachtnemer als zelfstandige werkt terwijl er in feite sprake is van een dienstbetrekking, met de bijbehorende belasting- en sociale premieplichten.

Het handhavingsmoratorium houdt in dat de Belastingdienst momenteel niet actief handhaaft op de naleving van de Wet DBA. Dit moratorium betekent dat er alleen boetes en naheffingen worden opgelegd in gevallen van "kwaadwillendheid". Er is sprake van kwaadwillendheid wanneer opdrachtgevers en opdrachtnemers bewust een arbeidsrelatie verbergen, terwijl ze weten (of hadden moeten weten) dat er eigenlijk sprake is van een dienstbetrekking. Het moratorium eindigt op 1 januari 2025, waarna de handhaving wordt aangescherpt.

De Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelatie (VBAR) heeft als doel meer duidelijkheid te bieden over de arbeidsrelatie tussen opdrachtnemer en opdrachtgever. Deze wet beschermt ook zzp'ers met een uurtarief onder de €32,24. De VBAR introduceert een rechtsvermoeden van werknemerschap bij lage tarieven, wat betekent dat er sneller wordt aangenomen dat er sprake is van een dienstbetrekking als bepaalde voorwaarden van toepassing zijn.

Werkinhoudelijke aansturing houdt in dat een opdrachtgever aanwijzingen geeft over de manier waarop een opdrachtnemer het werk moet uitvoeren. Dit is een belangrijke indicatie voor de aanwezigheid van een gezagsverhouding. Wanneer de opdrachtnemer niet zelfstandig kan bepalen hoe hij zijn werk doet, kan dit duiden op een dienstverband.

Organisatorische inbedding verwijst naar de mate waarin een opdrachtnemer onderdeel is van de organisatie van de opdrachtgever. Als een zelfstandige bijvoorbeeld dezelfde werkzaamheden verricht als werknemers in loondienst, of op dezelfde manier deel uitmaakt van de dagelijkse bedrijfsvoering, kan dit erop wijzen dat er sprake is van een dienstbetrekking in plaats van een zelfstandige opdracht.

Zelfstandigen nemen zelf verantwoordelijkheid voor hun werkzaamheden en dragen de financiële risico’s van hun onderneming. Dit betekent dat zij risico's lopen, zoals het tijdelijk zonder opdrachten zitten of verlies lijden bij een mislukte opdracht. Daarnaast dragen ze zelf zorg voor verzekeringen zoals arbeidsongeschiktheid. Werken voor eigen rekening en risico is een kenmerk van ondernemerschap, en een indicatie dat iemand als zelfstandige werkt.

Toe aan meer grip op externe inhuur?

Als inhuurspecialist helpen wij je om grip te krijgen op externe inhuur. Wij bieden krachtige inhuuroplossingen: van contractmanagement, tot brokering en MSP. Met persoonlijke aandacht begeleiden wij jouw organisatie stap voor stap bij het professionaliseren van externe inhuur.

Maak een afspraak