Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwbrief.

Terug

Schijnzelfstandigdheid: hoe zit het bij inhuur vanuit een BV?

Sinds de invoering van de Wet DBA is (schijn)zelfstandigheid een belangrijk onderwerp voor organisaties die zelfstandige professionals inhuren. Bij Haert horen we vaak misverstanden over (schijn)zelfstandigheid. Zo laten steeds meer zzp’ers zich vanuit een BV inhuren. Inhurende organisaties denken dat ze daarmee gevrijwaard zijn van juridische risico’s. Maar is dat wel zo? In dit artikel bespreken we hoe het juridisch zit als je een directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV een opdracht laat uitvoeren voor jouw organisatie.

Misverstand

Laten we meteen het eerste misverstand de wereld uithelpen. Veel mensen denken dat ondernemers die werken vanuit een BV geen zelfstandigen zijn. Je hebt toch een overeenkomst met een BV? Dit klopt niet. Of je nu een opdracht geeft aan een BV met of zonder personeel: als de DGA van die BV de opdracht uitvoert, is de DGA feitelijk een zelfstandige en geen werknemer van de BV.

Het juridisch verschil tussen een werknemer en een DGA van een BV

Juridisch geldt hierover het volgende: Het fiscale recht en het socialezekerheidsrecht maken onderscheid tussen zelfstandigen en werknemers. Of iemand een zelfstandige of werknemer is, wordt bepaald door de geldende wetgeving en jurisprudentie. Dit onderscheid is belangrijk voor de vraag of er inhoudings- en premieplicht is voor loonheffingen en verzekeringsplicht voor werknemersverzekeringen.

  • Werknemers van een BV
    Voor werknemers van een BV is het duidelijk. Zij hebben een arbeidsovereenkomst met de BV. In deze situatie is er inhoudings- en premieplicht voor loonheffingen en verzekeringsplicht voor werknemersverzekeringen. Er is geen sprake van een fictief dienstverband. Men is werknemer als er sprake is van werkgeversgezag, recht op loon en een verplichting tot persoonlijke arbeid.
  • Directeur-grootaandeelhouder
    Bij een DGA is er geen privaatrechtelijke of publiekrechtelijke dienstbetrekking. Volgens sociale wetgeving wordt de relatie tussen de DGA en BV niet als arbeidsverhouding gezien. Een simpele check is: wie beslist over het ontslag van de DGA? In een DGA-BV constructie is er geen werkgeversgezag. Zonder werkgeversgezag kan er geen arbeidsovereenkomst zijn tussen de DGA en zijn BV. Daarom draagt een DGA bijvoorbeeld geen premies voor de WW af. Hij is namelijk niet onderhevig aan ontslag omdat hij zelfstandig is. De BV betaalt misschien het salaris van de DGA, maar niet alle premies die voor een medewerker wel verplicht zijn.

Houd rekening met risico's

Op basis van bovenstaande kunnen we stellen dat wanneer een DGA van een BV een opdracht uitvoert er wel degelijk een risico is, als er niet volgens wet- en regelgeving wordt gewerkt. Door het ontbreken van een arbeidsrelatie kan de fiscus de relatie namelijk beoordelen als (fictief) loon-dienstverband. In dat geval zijn er premies verschuldigd vanuit sociale wetgeving die de opdrachtgever als ‘werkgever’ moet afdragen.

Een manier om risico's te beheersen is door de opdracht en zelfstandige te toetsen aan de Deliveroo-criteria en afspraken vast te leggen in een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Zorg ervoor dat de feitelijke omstandigheden wel overeenkomen met de wat is vastgelegd in de overeenkomst om aan de Wet DBA te voldoen.

Wil jij er zeker van zijn dat externe inhuur in jouw organisatie compliant is?

Bij Haert bieden we krachtige inhuuroplossingen. Van juridische zekerheid op lopende contracten met contractmanagement tot het uitbesteden van de totale regie op externe inhuur met MSP. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Caspar

Jurist